GUVERNUL REPUBLICII MOLDOVA

MINISTERUL CULTURII

A A A

Prelegere susținută de ministrul Culturii Monica Babuc cu ocazia începutului unui nou an de învățământ

Publicat:01.09.2016 - 15:19

Astăzi, 1 septembrie 2016, în ziua când instituțiile de învățământ din țară încep un nou an de studii, ministrul Culturii Monica Babuc a susținut o prelegere pentru studenții anului întâi a Facultății de Istorie și Filosofie a Universității de Stat din Moldova.

 

Fiind absolventa acestei facultăți, Monica Babuc a vorbit în discursul său despre influența pe care au avut-o studiile de la Universitate în formarea sa de mai departe. „Facultatea rămâne în codul genetic al fiecăruia dintre noi, pentru că ne dă viziuni asupra vieții, pentru că, studiind istoria civilizației umane înțelegem, mai bine decât oricine altcineva ce se întâmplă în jurul nostru. Avem opinii diferite asupra modului în care pot înainta lucrurile în societatea noastră, dar că avem viziune, cei care trec prin aulele facultății de istorie, acest lucru este incontestabil”, a notat oficialul.

 

Ministrul Culturii a remarcat cât de diferită este astăzi percepția unui simbol național față de acum 35 de ani când a venit pentru prima dată la Universitate, fiind îmbrăcată într-o ie a mamei sale. “În acești 35 de ani în Republica Moldova s-a produs mai mult decât o epocă. O epocă de schimbare a mentalității colective și sociale a societății noastre. O epocă în care astăzi, toți cei veniți la studii văd firesc să se îmbrace o ie, pentru că am revenit în normalitate”, a afirmat Monica Babuc.

 

În mesajul său, ministrul Culturii a subliniat că este important să avem o identitate națională pentru a îzbândi ceva și a putea înainta, cultura fiind unicul domeniu, care indiferent de intemperii, exprimă un mesaj de coeziune națională. Mai mult ca atât, „cultura este unicul produs care asimilat, crește și se înmulțește”, a declarat Monica Babuc.

 

În cadrul prelegerii, ministrul Culturii a făcut o incursiune în trecutul nostru nu prea îndepărtat şi deloc simplu, măcinat de conflicte și influențe geo-politice, specificând că “nu putem trece cu vederea traumele suferite de cultura noastră națională și de înaintașii noștri în perioada premergătoare independenței”. Unicul grup social neafectat definitiv în această perioadă au fost intelectualii. “Prin vocile intelectualității, ale oamenilor de creație (scriitori, lingviști, folcloriști, savanți, pedagogi), la momentul crucial din anii ʼ80 ai secolului trecut, a fost consolidat spiritul de libertate pentru renașterea și apărarea idealurilor culturale și naționale”, a remarcat Monica Babuc. Oficialul a vorbit și despre perioada de după proclamarea independenței care a însemnat renașterea valorilor noastre spirituale și naționale, evenimentele de acum 25 de ani propulsionând cultura autohtonă într-un proces de regenerare și dezvoltare continuă.

 

La finalul prelegerii Monica Babuc a felicitat întreg corpul didactic pentru aportul adus la formarea tinerei generații a țării, iar studenților le-a urat mult succes în procesul de studiu, să nu uite niciodată numele profesorilor care îi vor ajuta, prin cunoștințele transmise, să-și creeze viziuni și mesaje pentru a putea reuși schimbările dorite.

 

Evenimentul a finalizat cu o donație din partea Ministerului Culturii al Republicii Moldova și a Asociaţiei obştești Syllabus din Bucureşti, care constă din 15 hărți pentru Facultatea de Istorie și Filosofie a Universității de Stat din Moldova.