GUVERNUL REPUBLICII MOLDOVA

MINISTERUL CULTURII

A A A

Absolvenții AMTAP și-au luat astăzi diplomele. Se visează cucerind Europa sau chiar întreaga lume

Publicat:09.07.2024 - 15:14

Forfotă mare, astăzi, la Sala cu Orgă din capitală, unde cei 230 de absolvenți ai Academiei de Muzică, Teatru și Arte Plastice (AMTAP) de anul acesta, au fost invitați la Ceremonia de înmânare a diplomelor de absolvire.

Le-au fost alături profesori, prieteni, părinți, unora - și copiii, precum și oficiali, veniți să-i felicite și să le ureze suceese mari și drum bun în viață.

  

„Actori, regizori, pictori sau interpreți... nu sunt meserii ușoare. Pentru că în fiecare zi trebuie să te reinventezi și să demonstrezi că ești bun - că ești cel mai bun de fapt. Dar este șansa voastră să vă împliniți visul cu care ați trăit din copilărie și cu care ați venit la Academie - și șansa de a vă valorifica talentul și creativitatea”, se spune în mesajul adresat absolvenților de către Ministrul Culturii, Sergiu Prodan, dat citirii pe scenă de Andrei Chistol, Secretar de Stat.

Oficialul a menționat că Moldova are un potențial creativ enorm - oameni talentați și inovatori în film și muzică, în pictură și literatură, în artizanat, design și arte vizuale: „Și voi sunteți dovada acestui potențial. Acum trebuie să construim, împreună, contextul cultural modern, care să ne propulseze în rândul națiunilor ce produc valoare în domeniu.”, accentuând că pentru a reuși  e nevoie de curaj, gândire creativă și... valorificarea oportunităților pe care le oferă azi țara noastră.

Este vorba atât de inițiative guvernamentale prin care statul vine să motiveze absolvenții instituțiilor cu profil artistic să meargă să lucreze în țară, cât și de programe de dezvoltare a industriilor creative sau de finanțare a proiectelor cinematografice.

Oficialul s-a arătat convins  că fiecare dintre absolvenții AMTAP „se visează, măcar puțin, cucerind Europa sau chiar, de ce nu?, întreaga lume”, menționând că sunt numeroase exemple de succes și că în această zi specială pentru tineri le urează un asemenea parcurs, iar după ce vor fi înconjurat o lume întreagă, să revenă acasă: „Avem nevoie de voi și aici, pentru a construi împreună o țară modernă, conectată la valori și cultură!”

Printre cei care au urcat astăzi pe scenă - absolvenții de top:  Natalia Sattarova (Pictură), Alina Ponomariov (Grafică), Diana Cernolev (Istoria și teoria artelor plastice), Elena Cristea (Pictură), Natalia Marcu (Muzicologie). La Master, s-au impus cu 10,00 pe linie - Valeria Pronina (Arta interpretării vocale. Canto academic), Cristina Godoroja (Istoria și teoria artei muzicale), Anastasia-Anghelina Perțu (Arte grafice), Olga Triboi (Arta actorului contemporan) și Ana Cebotar (Scenografie de teatru și cinema).

Unii dintre ei și-au luat diploma din mâinile cineastului american Jay Worth, cel care a creat efecte vizuale pentru unele dintre cele mai renumite producții de la Hollywood, aflat în vizită în Moldova și invitat la eveniment. Acesta, de asemenea i-a felicitat pe absolvenții AMTAP și le-a urat creativitate și pasiune tinerilor - în ceea ce urmează să facă.

163 de tineri au absolvit anul acesta ciclul I, Licență la AMTAP. Cei mai mulți dintre ei (53) au optat, acum trei ani,  pentru Facultatea Artă Teatrală, Coregrafică și Multimedia, urmați de cei care au ales Artă Muzicală (51) și Facultatea Arte Plastice, Decorative și Design (30).

Și-au luat diplomele și cei  67 de absolvenți ai  ciclul II, Master (27 - Facultatea Artă Teatrală, Coregrafică și Multimedia - 27, Facultatea Artă Muzicală – 25 și Arte Plastice, Decorative și Design – 15).