La 85 de ani de la fondare, Muzeul Național de Artă al Moldovei sărbătorește, inaugurând expoziția imersivă „Arta prinde viață”, ce conține 12 lucrări animate cu tehnologiile AR (realitate augmentată) și VR (realitate virtuală). La eveniment au participat președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, ministrul Culturii, Sergiu Prodan, partenerii de dezvoltare de la USAID Moldova și Ambasada Suediei, dar și reprezentanți ai instituțiilor culturale. În cadrul evenimentului, șefa statului a oferit cinci distincții de stat restauratorilor Muzeului Național de Artă (Svetlana Chiriac, Natalia Golenco, Elena Grigorașenco și Gheorghe Nicolăescu (restauratori ai operelor de artă) și Polina Kolomeet-Safronova (istoric și critic de artă). Totodată, la cei 85 de ani, pentru salvgardarea patrimoniului muzeal, restaurarea și conservarea bunurilor culturale nalionale și mondiale, activitate expozițională prodigioasă, precum și pentru consecvență în promovarea artei și artiștilor autohtoni în țară și peste hotare, Muzeului Național de Artă al Moldovei i s-a conferit „Ordinul Republicii”.
Maia Sandu, Președinta Republicii Moldova: „E o bucurie și un privilegiu de a fi aici și de a sărbători, alături de dvs., aniversarea a 85 de ani ai Muzeului Național de Artă al Moldovei. Este un moment care ne invită să reflectăm asupra realizărilor excepționale ale acestei instituții și a impactului său asupra peisajului cultural al Republicii Moldova”.
Sergiu Prodan, ministrul Culturii: „Suntem martorii unei premiere naționale și anume lansarea unei expoziții augmentate „Arta prinde viață”. Această inițiativă care este parte a Programului Muzeele Viitorului demonstrează cum inovația poate transforma modul în care ne racordăm la artă și cultură. Pășim armonios pe un teritoriu unde trecutul se îmbină cu viitorul”.
Katarina Fried, Ambasadoarea Suediei: „Suedia este mândră să sprijine această inițiativă, prin parteneriatul cu USAID, UKaid și Proiectul Tehnologiile Viitorului, stimulând inovația în industriile creative. În Suedia, conceptul de „muzee ale viitorului” se referă la evoluția muzeelor în ceea ce privește tehnologia, durabilitatea și incluziunea, pentru a răspunde nevoilor în schimbare ale societății. Acesta poate însemna atât evoluții fizice, cât și conceptuale în ceea ce privește modul în care muzeele funcționează și interacționează cu publicul”.
Ali Ezzatyar, Șef adjunct al Misiunii USAID Moldova: „Este un an plin de realizări pentru instituțiile culturale ale Moldovei, cu expoziții de ultimă generație lansate la muzeele din țară, în cadrul Programului Muzeele Viitorului. Prin artă, ne conectăm unii cu ceilalți și ne îmbogățim cunoștințele asupra lumii care ne înconjoară, motiv pentru care suntem mândri de parteneriatul și colaborarea strânsă cu Ministerul Culturii”.
Din cele 12 lucrări, 10 picturi ale întemeietorilor Şcolii basarabene de arte frumoase (Vladimir Ocuşco, Dimitrie Sevastianov, Auguste Baillayre, Eugenia Maleşevschi, Ada Zevin, Igor Vieru, Valentina Rusu-Ciobanu, Mihail Grecu, Aurel David și Mihai Petric) au fost readuse la viață prin AR de către artista Oxana Căpățînă împreună cu Anastasia Nicușin.
Tudor Zbârnea, directorul Muzeului Național de Artă al Moldovei: „În prezent, muzeul ajunge să primească, anual, 90 de mii de vizitatori, iar acest lucru înseamnă că nu muncim în zadar, iar oamenii iubesc arta. Muncim în continuare ca să păstrăm patrimoniul, să dezvoltăm cultura și să devenim poate chiar mai buni”.
Prin realitatea virtuală (VR) pot fi admirate și două tablouri într-un mediu imersiv: „O zi de Toamnă” de Mihail Grecuși „Prietenia” de Valentina Rusu-Ciobanu, oferind spectatorilor ocazia unică de a păși într-o lume artistică reinterpretată și de a trăi o experiență senzorială amplificată. Autorul experienței virtuale este artistul Pavel Brăila.
Lucrările vor face parte din colecția permanentă a muzeului, iar vizitatorii sunt invitați să pătrundă în povestea fascinantă a acestor picturi, utilizând tabletele muzeului sau propriul telefon, cu descărcarea gratuită a aplicației „Artivive”.
Aceasta este a zecea expoziție imersivă lansată în 2024 în cadrul programului „Muzeele Viitorului”. Alte expoziții AR și VR pot fi admirate la muzeele naționale, dar și 18 muzee locale din țară.
Expoziția este realizată în cadrul programului „Muzeele Viitorului”, sub egida Ministerului Culturii, cu sprijinul oferit de Proiectul Tehnologiile Viitorului, finanțat de USAID, Suedia și Marea Britanie și Proiectul USAID Competitivitate și Reziliență Rurală în Moldova și în parteneriat cu Fundația Moldcell.