GUVERNUL REPUBLICII MOLDOVA

MINISTERUL CULTURII

A A A

Construim punți între comunitati. Expozitie la Muzeul de Istorie

În data de 5 septembrie, la ora 17.00, vă invităm în Sala nr. 1, unde va avea loc lansarea Expoziția National Geographic Photo Camp 2023 - Construim punți între comunități la Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei, organizată de Internews in Moldova, cu sprijinul USAID și Ambasadei Marii Britanii la Chișinău.

Expoziția cuprinde o serie de fotografii realizate de participanții celei de-a doua tabere National Geographic Photo Camp în Moldova și va fi deschisă între 5-19 septembrie.

National Geographic Photo Camp este un program ce-i învață pe tineri din diverse comunități cum să folosească fotografia pentru a spune propriile povești, a explora lumea din jurul lor și a dezvolta legături profunde cu ceilalți. A doua tabără National Geographic din Moldova s-a desfășurat în perioada 15-19 mai 2023, în orașul Comrat, regiunea autonomă Găgăuzia. În această regiune din sudul țării locuiește cea mai mare parte a comunității găgăuze, dar și alte grupuri etnice, precum bulgari, ucraineni și/sau moldoveni/români.

Tabăra a fost condusă de o echipă internațională formată din patru fotografi, inclusiv o fotografă din Ucraina. Aceștia au oferit celor 20 de tineri (cu vârste cuprinse între 18 și 25 de ani) din comunitățile de refugiați din Ucraina, regiunea transnistreană și întreaga țară, un set de instrumente și tehnici inovatoare pentru crearea de povești vizuale. În cadrul programului, participanții au dezvoltat, de asemenea, abilități de gândire critică și alfabetizare media, având posibilitatea de a experimenta în calitate de creatori și de a observa cum o imagine poate influența povestea inițială prin aplicarea diverselor elemente (compoziție, lumină, culoare, atmosferă, etc.).

Tinerii au documentat o gamă variată de experiențe locale, inclusiv muzee tradiționale, evenimente de familie, singura fermă de înmulțire și creștere a cailor pursânge din Moldova, activitățile zilnice ale țesătoarelor de covoare, cramele din regiuni, fermierii, brutăriile și piețele locale. Ghidați de fotografii de la National Geographic, participanții au realizat peste 30.000 de fotografii, dintre care unele sunt prezentate în cadrul acestei expoziții.

Experiențele și opiniile din taberele anterioare desfășurate de Internews și National Geographic în diverse țări și medii din întreaga lume (inclusiv în comunități post-conflict, tabere pentru refugiați, etc.) demonstrează că tinerii pot gândi mai critic despre modul în care fotografiile lor afectează percepțiile privitorilor asupra realității și că cei care vizitează expozițiile dobândesc o perspectivă mai subtilă asupra propriei societăți.

Dates: 
Marţi, 5 Septembrie, 2023 - 17:00 to Marţi, 19 Septembrie, 2023 - 16:45