GUVERNUL REPUBLICII MOLDOVA

MINISTERUL CULTURII

A A A

Davos: a fost lansată Alianță globală Baukultur. Moldova a susținut aprobarea Memorandumului Baukultur și a semnat Actul de constituire a Alianței

Publicat:M, 01/17/2023 - 11:56

În viitor, politicienii, afacerile și societatea civilă vor lucra împreună pentru ca  orașele, satele și peisajele acestora să fie mai bine proiectate. Cea de-a doua Conferință a miniștrilor europeni ai culturii, care a avut loc la invitația președintelui Confederației Elvețiene, Alain Berset, în perioada 14 - 16 ianuarie 2023, a vizat lansarea Alianței Davos Baukultur. Alianța va fi prezidată, timp de cinci ani de Elveția, secretariatul său funcționând în cadrul Forumului Economic Mondial.

 

Miniștrii culturii din 31 de țări europene, împreună cu organizații ale societății civile și companii importante din industria construcțiilor și imobiliare s-au reunit la Davos pentru a lansa Davos Baukultur Alliance, o rețea de dialog între toate părțile la nivel internațional.

Menționăm, Ministrul Culturii, Sergiu Prodan a participat la reuniunea de la Davos, Elveția,  a susținut un discurs, în care s-a referit la principalele teme de actualitate pentru dezvoltarea culturii, pentru crearea și promovarea politicilor publice orientate spre susținerea investițiilor în domeniul culturii, dezvoltarea educației artistice, promovarea și restaurarea monumentelor istorice, precum și dezvoltarea instrumentelor de susținere a inițiativelor culturale și a sociatății civile.

Astfel, Republica Moldova a susținut aprobarea Memorandumului Baukultur și a semnat Actul de constituire a Alianței Baukultur.

Alianța își propune să facă față provocărilor globale de planificare și construcție prin Baukultur de înaltă calitate. Scopul ei este gestionarea durabilă, orientată spre calitate a clădirilor, infrastructurii, spațiilor publice și peisajelor în beneficiul tuturor. Alianța urmărește obiectivele stabilite în Declarația de la Davos „Către o Baukultur de înaltă calitate pentru Europa”, care a fost adoptată în 2018 și se bazează pe criteriile stabilite în Sistemul de calitate Baukultur de la Davos. Multe țări, precum și Comisia Europeană, au încorporat obiectivele în politica lor Baukultur, strategiile arhitecturale și agendele urbane.

„Un Baukultur bun nu a fost niciodată atât de important ca astăzi. Nu poate exista dezvoltare durabilă fără acesta”, a spus Alain Berset, președintele Confederației Elvețiene, în discursul său de deschidere. Promovarea Baukulturului de înaltă calitate, a continuat el, este o parte indispensabilă a realizării unei tranziții energetice rapide; dar ajută și la combaterea supradezvoltării în creștere și permite orașelor și satelor să evolueze pentru a răspunde nevoilor unei societăți incluzive și diverse.

Grupurile de lucru din cadrul Alianței vor discuta aspecte precum economia circulară, renovările eficiente din punct de vedere energetic și un sistem de certificare și vor dezvolta în comun propuneri despre cum să procedeze. Elveția va prezida noua Alianță Davos Baukultur în primii cinci ani. Secretariatul său are sediul în cadrul Forumului Economic Mondial.

Prin lansarea Alianței Davos Baukultur, țările participante își continuă angajamentul față de Baukultur. Implicarea sectorului construcțiilor și imobiliar, precum  și parteneriatul cu WEF, vor asigura o recunoaștere largă a obiectivului de înaltă calitate, a culturii de înaltă calitate în rândul tuturor participanților.

Un alt eveniment în agenda Alianței este planificat în cadrul Bienalei de Arhitectură de la Veneția, care va avea loc între 20 mai și 26 noiembrie 2023, cu genericul: „Laboratorul viitorului”.