GUVERNUL REPUBLICII MOLDOVA

MINISTERUL CULTURII

A A A

Elena Bontea, expoziție aniversară vernisată la Muzeul Național de Artă

Publicat:J, 11/16/2023 - 11:11

La Muzeul Național de Artă al Moldovei a fost vernisată, pe 15 noiembrie, expoziția personală aniversară a artistei Elena Bontea,  consacrată împlinirii a 90 de ani de la naștere. Expoziția cuprinde 56 de lucrări de pictură din colecțiile instituției și din atelierul pictoriței.

Prezent la eveniment, ministrul Culturii, Sergiu Prodan a apreciat înalt activitatea de creație a omagiatei, accentuând că ea este mama spirituală a artiștilor plastici din R. Moldova.

„O expoziție a unei artiste cu o sensibilitate rară, care a optat întotdeauna pentru experiment. A mers în permanență pe propria sa cale în pictură. S-a aflat în fruntea mișcării artistice de la noi”, a subliniat Tudor Zbârnea, directorul instituției

În cadrul evenimentului, președintele Uniunii Artiștilor Plastici (UAP), Florina Breazu i-a înmânat Elenei Bontea Medalia „Mihai Grecu”, pentru întreaga activitate, pentru merite deosebite în artă și promovarea culturii naționale, iar secretarul general științific al Academiei de Științe a Moldovei, Liliana Condraticova – Medalia AȘM „Nicolae Milescu Spătaru”,  pentru contribuția substanțială adusă la dezvoltarea patrimoniului cultural.

Elenei Bontea s-a născut pe 10 noiembrie 1933 în satul Drăgănești, județul Bălți, în prezent raionul Sângerei. În 1957 a absolvit Școala de Arte Plastice „Ilia Repin”, actualmente Colegiul de Arte Plastice „Alexandru Plămădeală”, iar în 1966 - Institutul de Arte Plastice din Sankt Petersburg. Din 1957 până în 1967 a activat în calitate de colaborator științific la Muzeul de Arte Plastice din Chișinău, apoi - ca profesoară la Școala de Pictură pentru copii „A. Șciusev” din capitală (1968-1972). A pictat lucrările „Din negura de vremi”, „Sărbătoare”, „Natură statică cu floarea-soarelui”, „Lalele”, „Cântecul toamnei”, „August”, portretele scriitorilor Grigore Vieru, Ion Vatamanu, Nicolae Esinencu, Arhip Cibotaru, Elena Damian, Ramil Portnoi ş. a.

Lucrările sale au fost achiziționate de Muzeul Național de Artă din Moldova, Muzeul Național de Literatură „M. Kogălniceanu”, Fondul Plastic din Moldova. O parte din ele se află în colecții muzeale și particulare din Austria, Cehia, Estonia, Franţa, Germania, Grecia, Israel, Libia, România, Rusia, Spania, SUA, Ucraina, Uzbekistan etc. În 1996 a fost distinsă cu Premiul Național, în 2001 - cu titlul onorific „Maestru în Artă”, iar în 2002 şi 2005 - cu Premiul de excelență al Uniunii Artiștilor Plastici din Moldova.

Expoziția va fi deschisă până la 10 decembrie.