GUVERNUL REPUBLICII MOLDOVA

MINISTERUL CULTURII

A A A

Ministrul Sergiu Prodan: „Le mulțumesc oamenilor de artă care nu s-au temut să abordeze subiectul deportărilor și să-l aducă mai aproape de publicul larg”

Publicat:06.07.2024 - 16:12

Astăzi, când comemorăm 75 de ani de la deportările din 6 iulie 1949, ministrul Culturii, Sergiu Prodan, a transmis un mesaj prin care aduce un omagiu victimelor, dar și încurajează oamenii de artă să continue să vorbească, prin creația lor, despre acest subiect încă dureros pentru societatea noastră.

„Este ziua în care un popor abia ieșit din război și din foamete a mai primit o lovitură grea, una prin care a rămas fără cei mai destoinici, mai gospodari și mai instruiți reprezentanți ai săi”, menționează ministrul Sergiu Prodan în mesajul său.

El amintește că, la 6 iulie 1949, peste 35 de mii de oameni din Basarabia, din toate regiunile și de toate etniile, au fost încărcați, sub amenințarea armei, în vagoane de vite și duși la mii de kilometri de casă. Unii au murit de foame și boli pe drum, alții s-au stins înghețați de frig ori zdrobiți de copacii din pădurile siberiene. Primari, profesori, preoți, medici, țărani care-și făcuseră cu propriile mâini gospodăria...

„Singura lor vină a fost că nu au plăcut, prin modul de viață sau prin studiile pe care le aveau, regimului sovietic”, spune Sergiu Prodan, adăugând că în Republica Moldova nu există familie care să nu știe de această mare dramă a neamului nostru: „Toți am avut sau am auzit despre un bunic ce a fost „ridicat” și nu s-a mai întors acasă. Sau despre un unchi din mahalaua vecină care a revenit îmbătrânit și și-a găsit în casă... secretarul de partid. O dramă despre care zeci de ani s-a tăcut ori s-a vorbit în șoaptă și despre care unii preferă să tacă și astăzi, ignorând-o și astfel renegându-și trecutul. Pentru că așa e mai comod și... mai profitabil politic”.

„Istoria ne spune însă că fără un trecut asumat, fără a vindeca rana acelui trecut, nu-ți poți construi viitorul”, a precizat el, mulțumindu-le tuturor oamenilor de artă de la noi, care nu s-au temut să abordeze acest subiect și să-l aducă mai aproape de publicul larg de toate vârstele. Onorăm astfel, prin fapte, victimele terorii ce ne-a distrus elitele intelectuale și economice, dar și orice încercare de a visa la libertate,

„Despre deportări, despre foametea organizată și despre alte tragedii umane ale unui regim inuman, care încă ne marchează, trebuie să vorbim în continuare. Din pagini de carte și din scenă de teatru, prin filme și expoziții, să transmitem această istorie mai departe, generațiilor care vin. Pentru a ține minte și pentru a nu mai repeta vreodată asemenea atrocități. Pentru viitorul pașnic și demn pe care ni-l dorim”, a menționat pe finalul mesajului său ministrul Culturii, Sergiu Prodan.

Fotografie - scenă din „Dosarele Siberiei” în regia lui Petru Hadârcă, spectacol care se va juca în această seară la Teatrul Național „Mihai Eminescu”