GUVERNUL REPUBLICII MOLDOVA

MINISTERUL CULTURII

A A A

Oleg Dobrovolschi – Între Cer și Pământ (ceramică), la MNAM

Muzeul Național de Artă al Moldovei inaugurează

expoziția personală a artistului plastic

Oleg Dobrovolschi – Între Cer și Pământ (ceramică)

Oleg Dobrovolschi s-a născut la 27 august 1970 în orașul Orhei. A absolvit Liceul Republican de Arte Plastice „Igor Vieru” (1988) și Universitatea de Stat a Artelor din Moldova (1997). În 1997-2012 a fost profesor la catedra Arte Decorative a Academiei de Muzică, Teatru și Arte Plastice și din 2007 până în 2017 – cadru didactic la Universitatea Tehnică din Moldova. Din 2017 până în prezent este profesor la catedra Arte Decorative a Academiei de Muzică Teatru și Arte Plastice din Moldova.

În 2016, Oleg Dobrovolschi a fost distins cu Medalia „Meritul Civic”. A participat la mai multe expoziții din țară și de peste hotare. Lucrările sale au fost achiziționate în colecții de stat: Muzeul etnografic „P. K. Maslenikov” din Moghilev, Republica Belarus, Muzeul de Artă „G. G. Poplavski” din Bobruisk, Belarus, Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală din R. Moldova și Muzeul Memorial „Nicolae Bălcescu” din Râmnicu-Vâlcea, România. Are lucrări în colecții private din R. Moldova, România, Belarus, Rusia, Polonia, Franța, Austria, Marea Britanie, Cipru și din alte țări.

    Artist consacrat și recunoscut în țară și peste hotare, Oleg Dobrovolschi participă încă din studenție la numeroase proiecte expoziționale, simpozioane și bienale naționale și internaționale de pictură și ceramică contemporană, reușind să dobândească un impresionant palmares de premii, mențiuni sau distincții naționale și internaționale, ca recunoaștere incontestabilă a valorii artei sale. Un creator de mare conștiință și conștiență, Oleg Dobrovolschi nu și-a uitat niciodată propriile obârșii spirituale românești, fiind mereu la curent cu arta și artiștii români și activând alături de ei în diverse proiecte comune cu relevanță valorică.

Aflat deja la o maturitate artistică recunoscută, Oleg Dobrovolschi adoptă un discurs conceptual autentic, personal, fiind actual și modern fără a dori să fie cu orice preț un artist „la modă”; el nu consimte să se alinieze unor trenduri așa-zis contemporane doar pentru a-și spori notorietatea. Nu se dezice de propriul crez, urmându-și cu sfințenie propriile instincte creative, sentimente, convingeri și trăiri estetice, într-o relație de mare complexitate tehnică și spirituală. Este un om și mai apoi un artist liber, extrem de mobil în conceptele creației sale artistice, iar acest sentiment se degajă constant și abundent din fiecare obiect al zămislirii sale Надпись: Oleg D obr o v olschi .

Numite simplu: ‚Eva”, „Porțile strămoșilor”, „Turnul Bufniței”, „Gânditorii”, „Floarea Vieții”, „Cetini”, „Între Cer  și  Pământ”,  „Eu  și Tu”, „Ziua și Noaptea”, „Flori”, „Familie”, „Dansul Universului”, „Cercuri pe Câmp” sau, mai încifrat, cu o mai mare încărcătură simbolică, „Transformare”, „ADN”, „Motiv Asiatic”, „Ronde”, „Geometrie” sau pur și simplu „Vase Decorative”, obiectele sau familiile de obiecte din pastă de șamottexturate divers, cu subtile intervenții de culoare, reprezintă tot atâtea povești încărcate de subînțelesuri neașteptate cu care artistul ne cucerește.

Oleg Dobrovolschi nu face decât să  ne susțină argumentul prin mânuirea inspirată și exersată a tuturor materiilor și tehnicilor pe care ni le înfățișează.

Andrei Florian, conf. univ. dr.

Dates: 
Vineri, 27 Ianuarie, 2023 - 16:00 to 18:00