GUVERNUL REPUBLICII MOLDOVA

MINISTERUL CULTURII

A A A

Lansarea monografiei „Creatori, purtători și admiratori ai costumului tradițional în secolul al XXI-lea”

 

Pe 19 ianuarie 2023, la Muzeului Național de Etnografie și Istorie Naturală va fi lansată cartea Creatori, purtători și admiratori ai costumului tradițional în secolul al XXI-lea, autoare dr. conf. univ. Varvara Buzilă.


Lucrarea Creatori, purtători și admiratori ai costumului tradițional în secolul al XXI-lea prezintă principalele tendințe în crearea și promovarea costumului tradițional. În ea se regăsesc peste 1000 de imagini ale oamenilor care poartă costum, de la copiii de grădiniță, adolescenți, tineri, până la oamenii de vârsta a treia; de la creatori de costum, membri ai formațiilor etno-folclorice, gazde ospitaliere ale evenimentelor, admiratori ai acestei haine emblematice, primărițe, preoți, pedagogi, până la președinta țării, doamna Maia Sandu. Doritorii de a coase noi cămăși cu altiță au la dispoziție 50 de planșe valoroase realizate de pe altele mai vechi. Planșele explică, pe înțelesul tuturor, caracteristicile costumului și ale cămășii cu altiță, în raport cu devierile de la tradiția consacrată.


Evenimentul este organizat cu prilejul Zilei Naționale a Culturii și în contextul promovării elementului Arta cămășii cu altiță – element de identitate culturală în România și Republica Moldova, devenit de curând valoare mondială prin înscriere în Lista reprezentativă UNESCO a patrimoniului cultural imaterial al umanității.
Cartea a fost editată cu susținerea financiară a Ministerului Culturii.


Vă așteptăm cu drag!
mun. Chișinău, str. M. Kogălniceanu, 82.

Dates: 
Joi, Ianuarie 19, 2023 - 15:00 to 17:00
Content Images: