Proiect POC RO-MD 2014-2020 MuHis
Istorie și Muzică - valori ce ne reunesc
History and Music – values that bring us together
Acronym: MuHis
COD EMS: 1HARD/2.1/101
Programul Operațional Comun România-Republica Moldova 2014-2020
Conceptul proiectului:
Proiectul „Istorie și Muzică -valori ce ne reunesc” este implementat de Ministerul Culturii din Republica Moldova și Muzeul Județean Botoșani din România, finanțat de Uniunea Europeană prin intermediului Programului Operațional Comun România – Republica Moldova, 2014-2020 (cod EMS 1HARD/2.1/101). Suma finanțării este de 1 229 174,65 euro, dintre care 776 569,89 euro sunt destinați Republicii Moldova și 656 686,76 euro României.
Rezervația Cultural-Naturală „Orheiul Vechi” - ansamblu de monumente istorico-culturale şi natural-peisagistice din defileul râului Răut, microzona satelor Trebujeni, Butuceni şi Morovaia din raionul Orhei, cu valoare excepţională pentru civilizaţia naţională şi internaţională, precum şi din punct de vedere istoric şi ştiinţific. Peisajul cultural este situat în partea de est a Republicii Moldova și reprezintă o confluență dintre diferitele civilizații care s-au perindat pe acest teritoriu. Autenticitatea Rezervației este reprezentată prin obiectivele de arhitectură vernaculară din satele Trebujeni, Butuceni și Morovaia, care au un specific și colorit deosebit.
Casa Memorială „George Enescu” este o unitate subordonată Muzeului Județean Botoșani și este situată la Liveni, la 15 km de Dorohoi, în România. George Enescu este cel mai mare compozitor român, care a început să cânte la vioară la 4 ani, iar primele încercări de compoziții au fost realizate la vârsta de 5-6 ani, fiind îndrumat de părinții săi. Începând cu vârsta de 5 ani, artistul a locuit în „casa de vis” de la Liveni, care este și locul unde a compus prima operă pentru vioară și pian – „Țara Românească”, la vârsta de doar cinci ani. Aici a fost compusă și suita simfonică pentru orchestră „Poema română”, în 1897, care a devenit o lucrare emblematică pentru cultura românească. Muzeul deține o colecție bogată de piese care ţin de copilăria artistului.
Obiectivele proiectului:
Obiectivul general al proiectului este susținerea dezvoltării economice și a potențialului turistic al ariei regionale prin investiții comune în păstrarea și restaurarea patrimoniului cultural și istoric din cadrul Rezervației Cultural-Naturale „Orheiul Vechi” și a Casei Memoriale „George Enescu” din Liveni, dar și organizarea de evenimente promoționale și culturale comune.
Obiective specifice:
1. Restaurarea a trei obiective de arhitectură vernaculară (case țărănești) din satele Butuceni și Morovaia, care datează din secolele XIX – începutul secolului XX.
2. Reabilitarea Casei Memoriale „George Enescu” din Liveni, județul Botoșani;
3. Promovarea, dezvoltarea și valorificarea patrimoniului cultural și istoric al celor două situri prin intermediul unei strategii comune, a tururilor virtuale, evenimentelor tematice, conferințelor comune și a unui tur comun Orheiul Vechi – Liveni, dedicat istoriei și muzicii. Ambele situri vor beneficia de acces pentru persoanele cu dezabilități, complexele vor fi iluminate arhitectural, astfel încât consumul de energie electrică să fie cât mai redus, vor fi construite parcări și zone verzi, va fi amenajat accesul pietonal. Totodată, vor fi instalate și sisteme de supraveghere și alarmă.
Componentele proiectului:
Casa Memorială „George Enescu” din Liveni, județul Botoșani (România) și Rezervația Cultural-Naturală „Orheiul Vechi” (Republica Moldova) sunt principalii beneficiari ai proiectului. Aceste două obiective de patrimoniu reprezintă importante atracții turistice pentru localitățile în care sunt situate. Conexiunea dintre aceste muzee și autoritățile publice locale sunt esențiale și evidente, ultimele fiind un factor de decizie important în procesul de reabilitare și restaurare a edificiilor și de dezvoltare a turismului local. Prin îmbunătățirea acestor muzee, locuitorii din Liveni (610 persoane) și din Trebujeni (2105 persoane) se vor bucura de patrimoniul cultural și istoric conservat, fiind asigurată transmiterea acestuia către generațiile viitoare.
Comunicate de presă: