Activități
Kayaking
Pentru cei care vor să guste o altfel de experiență în Moldova, le recomandăm să se aventureze într-un tur de kayak pe Nistru. Adică, urci în barcă, îți pui vesta de protecție și descoperi cele mai ascunse locuri ale Moldovei! Ajungi acolo unde puțini o fac!
Trasee de observare a păsărilor
Rezervația cultural-naturală „Orheiul Vechi” a devenit o zonă pilot pentru observarea păsărilor, întrucât aici viețuiesc în jur de 100 de specii de păsări, care reprezintă o treime din numărul total de păsări care pot fi văzute în Republica Moldova. Nu rata șansa să surprinzi păsările în tocmai cinci habitate naturale: în lunci, păduri, ape, sate și câmpuri agricole. Dacă vei avea noroc, poți observa grangurele (Oriolus oriolus), prigoria (Merops apiaster), pescărușul albastru (Alcedo atthis) și egreta mare (Casmerodius albus) – unele dintre cele mai rare specii.
Alpinism
Există diferite forme prin intermediul cărora poți admira măreția peisajelor din Moldova, iar una dintre cele mai curajoase este alpinismul. În timpul unei expediții, vei reuși să înveți tehnica de bază necesară și vei primi o mulțime de sfaturi utile de la instructori calificați datorită cărora experiența ta va fi una memorabilă. Locații potrivite pentru a practica alpinismul sunt destul de multe, printre cele mai cunoscute fiind: stâncile de la Butuceni și dealul Bălănești sau „Muntele Moldovei” de la Nisporeni. Această activitate are toate elementele menite să creeze o escapadă minunată în afara orașului.
Trasee de bicicletă la Orheiul Vechi
Special pentru cei care n-au timp să stea locului nici în vacanță, la Orheiul Vechi au fost deschise șase trasee turistice pentru observarea păsărilor, drumeții și cicloturism, situate în arealul Rezervației. Traseele au complexitate diferită, de la 4 la 23 de kilometri, și pot fi parcurse pe jos sau cu bicicleta, traversând defileurile pitorești ale râului Răut.
Ateliere de olărit
Olăritul este una din cele mai vechi îndeletniciri ale omenirii, transmițând din generație în generație elementele tradiționale a fiecării culturi. În Moldova puteți găsi olari și olărițe care mai de care – cei ce se conduc de tehnici și motive tradiționale, dar și cei ce au adoptat un stil modern și minimalist. Vă propunem să explorați lucrările acestor artiști și să vă procurați un suvenir pe placul dumneavoastră, care va păstra în sine căldura Moldovei, oriunde ați fi. Iar dacă aveți câteva ore la dispoziție, atunci trebuie neapărat să mergeți la un master-class de olărit unde veți crea propria operă de artă, dând viață lutului.
Drumul Vinului Moldovei
Drumul Vinului din Moldova include cele mai bune dintre siturile Patrimoniului Vinului din țară. Aceste rute oferă experiențe autentice pentru iubitorii de vin și călătorii care preferă destinații „în afara drumului bătătorit”. Traseele vinicole ale Drumului Vinului îi conduc pe călători la explorarea producătorilor de vin din patru regiuni viticole istorice: Codru, Valul lui Traian, Ștefan Vodă și Divin. Oaspeții vor avea șansa de a întâlni micii vinificatori, crame naționale subterane și vinării emblematice.