GUVERNUL REPUBLICII MOLDOVA

MINISTERUL CULTURII

A A A

Programul Campaniei Naționale de Lectură 2024

Campania Națională de Lectură, ediția a II-a, 2024

 

Despre Ziua Națională a Lecturii

Ministerul Culturii lansează cea de-a doua ediție a Campaniei Naționale de lectură prilejuită Zilei Naționale a Lecturii, care este marcată - în data de 14 februarie 2024, zi în care s-a născut Marele poet, Grigore Vieru.  Declararea Zilei Naționale a Lecturii a fost propusă în contextul marcării, la nivel mondial, a Zilei Internaționale a Cititului Împreună, desfășurată anual în primele zile ale lunii februarie, dar și a zilei de 14 februarie, Instituirea zilei de 14 februarie - Ziua Națională a Lecturii este un pas important în promovarea culturii lecturii în societatea noastră. De menționat este și faptul că, anul acesta, Ziua Internațională a Cititului Împreună este marcată în data de 7 februarie și este consacrată lecturilor de benzi desenate.

Campania Națională de Lectură își propune să stabilească lectura ca obicei în rândul tuturor persoanelor și categoriilor de vârstă. Lectura este fundamentul unei societăți bazate pe cunoaștere, care, la rândul său, ajută la construirea unei economii bazate pe cunoaștere. Inițiativa vine să sublinieze lectura ca o abilitate cheie pentru învățarea pe tot parcursul vieții.

În context, ne propunem ca Ziua Națională a Lecturii să devină prin tradiție un eveniment anual în cadrul căruia diverse entități guvernamentale și private, împreună cu instituții de învățământ și culturale să participe la programe pentru a construi o societate a cititorilor înarmată cu știință și cunoștințe. Prin urmare, va încurajăm ca Ziua Națională a Lecturii să nu să se încheie după o zi și/sau săptămână de activități de lectură, dar să devină o mișcare continuă de cultivare a obiceiului de a citi ca parte fundamentală a dezvoltării societății.

 

Cum putem marca Ziua Națională a Lecturii?

Pentru a onora Ziua Națională a Lecturii, fiecare din noi poate avea felul său de a celebra Ziua Națională a Lecturii: prin citirea unei cărți preferate, oferirea unei cărți unui prieten sau unui membru al familiei. De asemenea, vă puteți alătura pentru a promova mesajul cu referire la coeziunea și împărtășirea valorii lecturii prin activități de colectare de carte și donații, cluburi de lectură, ateliere de scriere creativă, ateliere de ilustrare de carte, discuții libere și dezbateri despre literatură și cărți sau alte programe similare, etc. Și multe altele. Odată organizate, aceste activități pot motiva persoanele și rudele apropiate să includă lectura în programul lor zilnic și, de asemenea, să se bucure de ea.

Ministerul Culturii transmite mesajul și îndemnul, ca în Ziua de 14 februarie și săptămâna lecturii, 12-16 februarie 2024, precum și pe durata întregului an, să deschideti cartea preferată, să cumpărați sau să împrumutați una de la biblioteca publică/școlară, și timp de 15 minute, să citiți fie individual, fie în grupuri mici de lucru.

 

Axe de conținut:

1.     Augmentarea rolului și locului lecturii în societate;

2.     Consolidarea culturii lecturii locale prin învăţare intergeneraţională;

3.     Încurajarea dragostei pentru lectură prin donații de cărți pentru comunitățile marginalizate;

4.     Crearea unui mediu favorabil dezvoltării lecturii în comunitate prin participarea tuturor membrilor comunității în programe și proiecte de dezvoltare a lecturii;

5.     Abordarea și stimularea lecturii cărții științifice, de specialitate, de promovare a rezultatelor cercetării;

6.     Promovarea lecturii ca un catalizator, ca o prezență indispensabilă proceselor democratice și de transformare.

 

 

Activități si acțiuni pe social media:

Va invităm să fiți ambasadorii lecturii prin implicarea în diverse sesiuni de lectură:

1.     Lectura textelor/povestirilor și distribuirea acestora și a altor mesaje pe rețelele sociale care promovează și încurajează cartea si lectura;

2.     Promovarea Campaniei Naționale de Lectură pe social media, cu privire la încurajarea mai multor persoane în vederea devenirii – promotori și ambasadori ai lecturii.

3.     Utilizarea hashtag-ului #ZiuaNationalaLecturii2024

 

 

Expunem unele dintre beneficiile lecturii:

1.     Cititul dezvoltă facultățile mentale și sporește încrederea în sine, ajutând în același timp oamenii să obțină succesul profesional. Este un instrument excelent pentru a-și îmbogăți limba maternă și ajută la învățarea de noi limbi;

2.     Lectura favorizează dialogul cultural constructiv între popoare și culturi diferite;

3.     Importanța lecturii nu determină doar capacitatea unui individ să dobândească abilități lingvistice, dar contribuie și la abilitățile lor sociale și cognitive;

4.     Lectura ne ​​ajută să facem alegerile corecte în viață și ne dezvoltă personalitatea;

5.     Lectura ne oferă perspective noi și capacitatea de a gândi și analiza critic asupra tuturor lucrurilor. Este o parte esențială a învățării și ajută la dezvoltarea capacității noastre de a dobândi cunoștințe din întreaga lume.

 

Notă: Alăturat prezentului material, vedeți Programul activităților, prilejuite de consemnarea Zilei Naționale a Lecturii. Programul poate servi ca model (dar nu se limitează doar la prezentele acțiuni) în organizarea/sprijinirea activităților dvs. Recomandăm instituțiilor și tuturor actorilor interesați care se alătură acestei inițiative de a elabora propriul Program de consemnare a Zilei Naționale a Lecturii.

În scopul informării și participării active la activitățile, prilejuite de consemnarea Zilei Naționale a Lecturii, ediția 2024, recomandăm să urmăriți:

§  Pagina web a Ministerului Culturii https://mc.gov.md/ro

§  Pagina Facebook a Ministerului Culturii https://www.facebook.com/mc.gov.md

§  Pagina Facebook a Programului CarteaDeschisă https://www.facebook.com/profile.php?id=100090514833548

§  Pagina Facebook a Programului Național LecturaCentral https://www.facebook.com/pnlc.bnrm

§  Pagina Facebook a Grupului LecturaCentral https://www.facebook.com/groups/205286133498142

§  Pagina Facebook a Grupului Campania Națională "Să citim împreună" https://www.facebook.com/groups/941938302555522

 

Program național de acțiuni, prilejuite de consemnarea  Zilei Naționale a Lecturii, 2024

 

Evenimentele prilejuite de consemnarea  Zilei Naționale a Lecturii se vor desfășura în perioada 12 - 16 februarie 2024, în diverse locații și cu public diferit din mediul studios, al cititorilor de diverse categorii, la Uniunea Scriitorilor din Moldova, Editura Cartier și Editura Știința, Muzeul Național al Literaturii Române, Biblioteca Națională a Republicii Moldova, Biblioteca Națională pentru copii “Ion Creangă”, Biblioteca Municipală B. P. Hasdeu, Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice, Liceul „Spiru Haret”, Liceul „Prometeu-Prim”, Liceul Gheorghe Asachi, Liceul „Minerva”, Liceul „Principesa Natalia Dadiani”, Teatrul Național “Mihai Eminescu”, Teatrul “Ginta Latină”, Teatrul “Ion Creangă” și Teatrul Național “Vasile Alecsandri” din mun. Bălți sub formă de discuții privind destinul cărții și al literaturii; întâlniri cu scriitorii notorii din România și Republica Moldova; sesiuni de autografe cu scriitori; lecturi publice; dezbateri/masă rotundă.

 

Participă oaspeți de înaltă ținută scriitoricească: Ioana Nicolaie (București), Mircea Cărtărescu (București), de rând cu scriitori, poeți și editori din Republica Moldova vor petrece cinci zile la Chișinău, timp în care vor vorbi despre carte și lectură, vor promova ediții recente, vor citi din opera lor și vor contura noi tendințe ale criticii literare și abordare a textului publicistic modern.

 

În agenda manifestărilor:

 

- Un moment important în agendă îl reprezintă stabilirea întâlnirii poeților români cu președinta țării, Excelența Sa, Maia Sandu;

 

- Dialog pe scena Teatrului Național “Mihai Eminescu”. Moderator: Emilian Galaicu-Păun. Transmisiune Moldova 1 și TVR. Sesiune de autografe, interviuri (14 februarie, ora 18:00);

 

- Un alt moment important în agendă îl reprezintă stabilirea întâlnirii poeților români contemporani cu membrii clubului de lectură al liceului „Spiru Haret”, cu cititorii de la Muzeul Național al Literaturii Române, precum și dialogul cu membrii Clubului de Lectură de la Biblioteca pentru copii “Ion Creangă” în data de 14 februarie;

 

Suita de manifestări consacrate Zilei Naționale a Lecturii va continua cu o cină culturală, planificată pentru seara de 14 februarie, cu scriitori și oameni de cultură. Pe durata întregii săptămâni (12 – 16 februarie) va continua marcarea Zilei Naționale a Lecturii în toată țara.

 

Organizatori ai evenimentelor: Președinția Republicii Moldova, Teatrul Național Mihai Eminescu, Muzeul Național al Literaturii Române, Uniunea Editorilor din Republica Moldova (UERM) și Uniunea Scriitorilor din Republica Moldova în colaborare cu Ministerul Culturii al Republicii Moldova, alte instituții publice și autorități publice locale din țară.

  

PROIECTUL NAȚIONAL DE PROMOVARE A LECTURII „CARTEA DESCHISĂ”, aflat la cea de-a doua ediție

 

Despre proiect

În era internetului, societățile se confruntă cu un interes deficitar față de valorile formative. Se știe că cititul cărților are o influență definitorie asupra formării personalității umane. Lectura cărților pe suport de hârtie, dar și pe suport digital, se află în scădere dramatică. În curriculumul la limba și literatura română din învățământul preuniversitar există o listă de recomandări de lectură, dar care, din cauza caracterului aproape  obligatoriu, nu întotdeauna conduce la stimularea unor lecturi din plăcere. Totodată, rolul profesorului în impulsionarea lecturilor de calitate este unul primordial, iar în lipsa pasiunii pentru citit, acesta poate stinge rapid și iremediabil interesul incipient al elevilor săi față de lectură.

 

Scopul proiectului: animarea, dezvoltarea și consolidarea interesului față de lectură în rândurile generației în creștere, stimularea initiative creative în rândul elevilor, a gândirii critice și a libertății de exprimare.

 

Ideea centrală a proiectului: formarea unei rețele de Cluburi de lectură, care s-ar consolida în timp și ar intra în școlile, bibliotecile publice, centrele pentru tineret din Republica Moldova. Clubul de lectură va fi un spațiu prietenos copiilor, în care ei se vor simți liberi, dezinvolți, sinceri, capabili să-și exprime atitudinile și reacțiile față de cele cititte, să emită judecăți de valoare și idei. Aderarea la un Club de lectură nu este obligatorie, însă participarea la activitățile clubului trebuie să-i facă mândri pe elevi de apartenența la o societate elevată. Clubul de lectură va devein un veritabil centru de atracție. Conducătorul Clubului de lectură va fi un profesor/învățător/bibliotecar/director adjunct pentru educație (nu neapărat professor de limba și literature română), dar care are pasiunea cititului. Clubul își va începe activitatea cu câțiva membri entuziasmați de literatură, care îi vor atrage pe alții, făcându-i să-și anime patima cititului. Instituirea Cluburilor de lectură va fi urmată de vizite ale scriitorilor români de pe ambele maluri ale Prutului, de întruniri și dezbateri pe teme literar-culturale și de actualitate socială, de participări la  festivaluri ale lecturii, la târguri de carte, la ateliere și competiții zonale etc. Cluburile de lectură se vor organiza pe categorii de vârstă: cluburi pentru elevi de nivel primar; cluburi pentru adolescenți etc.

Finalitatea proiectului: o societate cultivată și educată în baza valorilor morale și estetice, rezultate din  contactul cu literatura de bună calitate, în care tinerii să se poată exprima într-un limbaj modern, atractiv și evolutiv; elevi cu gândire critică și cu un nivel înalt de intoleranță în fața manipulărilor și dezinformării, cu o imaginației și potențial creativ valorificate la cele mai înalte cote, dar și cu abilități de comunicare eficiente atât cu semenii, cât și cu persoanele mai în vârstă etc.

Proiectul Național de Promovare a Lecturii „Cartea deschisă” este inițiat de Ministerul Culturii și Ministerul Educației și Cercetării, în parteneriat cu Muzeul Național al Literaturii Române, Uniunea Editorilor din Republica Moldova, Uniunea Scriitorilor din Republica Moldova, Institutul Cultural Român, Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova al Guvernului României, Televiziunea Națională și Radioul Național, alți parteneri.

Unitatea de implementare: Muzeul Național al Literaturii Române.

Durata proiectului: 11 luni.

 

Program național de acțiuni, prilejuite de consemnarea  Zilei Naționale a Lecturii, 2024

Dates: 
Miercuri, 7 Februarie, 2024 - 09:30 to Vineri, 16 Februarie, 2024 - 17:00