Guvernul Republicii Moldova

Ministerul Culturii

A A A

Aplică la proiectele
Culturale / Editoriale

Rezultate

De Ziua Studenților am lansat oficial Programul național „Voucher Cultural”

Publicat:J, 11/17/2022 - 16:00

Tinerii  vor beneficia de Voucher cultural în suma de 1000 de lei la atingerea majoratului, pentru a avea acces la serviciile culturale din Republica Moldova.

Inițiativa
, lansată de un grup de tineri deputați, se pune în aplicare începând de  astăzi. Programul național „Voucher Cultural” urmărește să-i încurajeze pe tineri să participle la activitățile culturale, dar și să revitalizeze financiar scena culturală, după pandemie, și stresul provocat de războiul din vecinătate.

Voucherul cultural va fi disponibil  în contul tânărului/tenerei care a împlinit 18 ani, pe platforma 
www.mpay.gov.md.

Ministrul Culturii, Sergiu Prodan, a subliniat faptul că voucherul cultural este un instrument al Guvernului pentru a încuraja consumul cultural printre tineri și a cultiva interesul față de artele frumoase și lectură. Totodată, Programul stimulează competiția sănătoasă între prestatorii de produs cultural, în realizarea activităților artistice atractive publicului din această categorie de vârstă.


Pentru a putea utiliza voucherul, tânărul urmează să își obțină semnătura digital
ă la unul dintre operatorii de telefonie mobilă (Moldcell sau Orange), iar apoi, accesând site-urile prestatorilor de servicii culturale, să selecteze produsul dorit. Detalii pe www.vouchercultural.md

Viceprim-ministrul pentru digitalizare, Iurie Țurcanu, a menționat: „Programul care se lansează astăzi, „Voucher cultural”, este o inovație care facilitează accesul la produsul cultural prin tehnologie.  Prin acest proiect, oferim acces rapid, sigur și comod pentru fiecare beneficiar să utilizeze banii alocați în scop de culturalizare și în același timp să ne asigurăm că acest suport din partea statului să ajungă exact la destinatar în mod transparent și operativ prin intermediul Serviciului guvernamental de plăți electronice MPay.”

De asemenea, Iurie Țurcanu a precizat că semnătura electronică este instrumentul cel mai sigur și mai securizat de autentificare în mediul digital, îndemnând tinerii să obțină semnătura electronică pentru a beneficia de Voucher, dar și de toată gama de servicii electronice guvernamentale. 

Programul Național „Voucher Cultural” plasează Republica Moldova în rândul țărilor cu bune practici în acest domeniu, cum ar fi Italia, Franța, Spania, Germania.

Beneficiarii  pot folosi voucherul
, până la atingerea vârstei de 19 ani, pentru orice produs cultural autohton: începând de la bilete de teatru și concerte, până la cărți sau cursuri de instruire.

Programul național „Voucher Cultural” este implementat de Ministerul Culturii în colaborare cu Agenția de Guvernare Electronică și 
beneficiază de asistența tehnică a USAID și Guvernului Suediei prin intermediul Proiectului Tehnologiile Viitorului.