GUVERNUL REPUBLICII MOLDOVA

MINISTERUL CULTURII

A A A

Experiența Muzeul Vinului din Bordeaux, în atenția Ministerului Culturii

Publicat:V, 11/17/2023 - 16:34

În timpul aflării recente în Franța, ministrul Culturii, Sergiu Prodan, a efectuat o vizită de documentare la Cité du Vin - Muzeul Vinului din Bordeaux. Vizita a fost organizată cu concursul Proiectului USAID de Competitivitate si Reziliență Rurală, echipa căruia examinează posibilitatea creării, cu ajutorul tehnologiilor de ultima generație, a unui centru expozițional al patrimoniului care să prezinte istoria Moldovei, cultura vinului și experiența tradițiilor rurale din țara noastră.

În prima parte a zilei, reprezentanții Ministerului Culturii și cei ai Proiectului USAID au vizitat Château de Reignac, una dintre destinațiile turistice de top ale regiunii Bordeaux. Reprezentanții vinăriei, care se înscrie în categoria micilor producători, le-au vorbit oaspeților despre felul în care funcționează întreprinderea și le-au prezentat strategia lor de a se afirma pe piața vinului și pe cea turistică.

După amiaza a fost dedicată turului la Cité du Vin, unul dintre cele mai vizitate muzee din Franța la acest moment, un loc ce combină expoziții tradiționale cu experiențe interactive și educaționale, individuale și colective. Oaspeții din Republica Moldova au fost ghidați de Florence Maffrand, responsabilă pentru parteneriate vinicole și patronaje internaționale, care a prezentat conceptul muzeului și a explicat detaliat atât tehnicile de interpretare a exponatelor, cât și intercalarea experiențelor interactive, educaționale, imersive și multi-senzoriale.

În cadrul întrevederii cu domnul Philippe Massol, directorul general al Cité du Vin, discuția s-a focusat, în principal, pe sistemul de finanțare și de funcționare a acestei  instituții, de la concept arhitectural și fundraising până la expoziții și prețuri la bilete. Potrivit directorului general alCité du Vin, acesta reprezintă un proiect public-privat non-profit, susținut substanțial de mediul de afaceri francez. Însă, a menționat Philippe Massol, sprijinul vine nu doar din partea sectorului vitivinicol, ci de la toate industriile care au tangență cu producerea sau cu consumul vinului.

Ministrul Sergiu Prodan a mulțumit pentru ospitalitate și a menționat că Moldova, cu certitudine, poate adapta și adopta mai multe elemente din povestea de succes a Cité du Vin de la Bordeaux. Astfel, cu sprijinul partenerilor noștri, vom crea o experiență la fel de captivantă pentru cetățenii noștri și turiști care ne vizitează țara.