GUVERNUL REPUBLICII MOLDOVA

MINISTERUL CULTURII

A A A

Interferențe Bizantine a artistului plastic Alexandru Macovei. Expoziție la Muzeul de Artă

Joi, pe 30 mai, ora 16.00, Muzeul Național de Artă al Moldovei vă inaugura expoziția personală Interferențe Bizantine a artistului plastic Alexandru Macovei

 

      Născut la 27 martie, 1954, în satul Drăgănești, Sângerei, Alexandru Macovei și-a făcut studiile la Colegiul de Arte Plastice Al. Plămădeală, apoi la Institutul Poligrafic din Moscova, Rusia. Este membru al Uniunii Artiștilor Plastici din Republica Moldova și a Asociației Internaționale IAA-AIAP UNESCO.

      Plasticianul a organizat expoziții personale la: Chișinău, Republica Moldova (1993, 1997, 2002, 2006, 2019); Strasbourg, Franța ( 2000, 2004); Warszawa, Polonia (2003); Vilnius și  Klaipeda, Lituania (2007, 2008); Florida, SUA (2010, 2012); Bacău, România (2021, 2022).

    A participat la numeroase expoziții de grup în țară dar și în străinătate: Bacău, România; Bratislava, Slovacia; Hiroko-Mori, Japonia; Moghilev, Belarus; Florida, SUA; Moscova, Rusia etc.

    Alexandru Macovei este deținătorul: Premiului UAP pentru Grafică (Autumnala, ediția 2017 – 2018), a Medaliei UAP Mihai Grecu (Expoziția personală Stigmatul Caligrafic, 2019) și a Premiului Mihai Grecu (Gala Premiilor, Ministerul Educației, Culturii și Cercetării, Rep. Moldova, 2020)

În anul 2021 i se decernează titlul onorific Maestru în Artă.

      Lucrările artistului se regăsesc în colecții publice în muzee din Republica Moldova, România, Belarus, dar și în colecții private din Republica Moldova, România, Italia, Franța, Suedia, Israel, Rusia, Polonia, Canada, Grecia, Republica Cehă, Turcia, SUA, Germania, Lituania etc.

„În era tehnologiilor avansate și a inteligenței artificiale robotul tinde să excludă și să ia locul omului, scrierea tradițională este înlocuită de cea la calculator, scrisoarea (epistola) rămâne un gest sau o formă de expresie aristocratică. Mesajele scurte, emoticoanele sau imaginile șablon au devenit forma cea mai comodă de comunicare. Rapiditatea downloadurilor de pe internet, bibliotecile digitale și atotcunoscătorul Google fac imposibilă imaginarea unei perioade în care cărțile scrise de mână constituiau apanajul unei clase privilegiate. Din cauza tehnologiilor informaționale și a inteligenței artificiale excluderea individualității și a subiectivității devine tot mai accentuată.

În tot acest context informațional al luptei dintre om și robot, Alexandru Macovei ne conectează la o perioadă istorică de până la apariția tiparului cu caractere mobile din metal, inventat în Coreea și China sau de Johannes Gutenberg, la scribii și cărturarii antici sau călugării medievali. 

Alexandru Macovei ne ghidează pe un traseu al hermeneuticii, spre interpretarea textelor vechi, în mod special al celui biblic, al Vechiului Testament sau al Psalmilor lui David.

Imaginea se transformă într-un canal de comunicare cu eul artistului și cu straturile succesive informaționale care au contribuit la identificarea, recuperarea și edificarea imaginii, ne orientează spre o percepție tactilă, senzorială a textului scris cu penița, pana sau pensula pe hârtie...”  crede Florina Breazu, președinta Uniunii Artiștilor Plastici din RM.

Dates: 
Joi, 30 Mai, 2024 - 16:00 to Duminică, 7 Iulie, 2024 - 17:00